Presentació


Enguany celebrem la segona Fira dels Indians. Sabem que a Tossa de patrimoni indià en tenim poc. Poc, si el comparem amb les espectaculars cases indianes que van proliferar al s. XIX a la costa catalana i a ciutats com Barcelona. Però això té una explicació: Tossa va ser pionera en el comerç amb Amèrica. Per dir-ho col·loquialment, quan els altres hi anaven, Tossa, ja en tornava. Tossa va ser pionera en fer les Amèriques i després en el comerç del suro. Aquest fet diu molt del caràcter tossenc: emprenedors, valents i arriscats.

Al s.XVIII el comerç amb Amèrica estava en auge, de fet les cartes de Bartomeu Mont, navegant, daten de 1690, darreries del s.XVII, l’Antic Hospital de Sant Miquel data de 1773, parlem de gairebé una centúria de comerç amb les Antilles. Pensem que hem d’honrar aquest caràcter aventurer que diu tan de la nostra vila. Encara que sigui poc el patrimoni indià que resta a Tossa, és singular per aquest tret característic d’emprenedoria i de lideratge. Ja només per enaltir aquesta memòria, és pel que creiem que hem de celebrar una sèrie d’actes que faran que ens retrobem amb aquest passat històric de la nostra vila.

Desitjo que tots els actes previstos siguin del vostre gust.


Gisela Saladich Parés
Alcaldessa

 

 

La II Fira dels Indians de Tossa ja torna a ser aquí. Ateses les suggerències rebudes arran de la fira de l’any passat, enguany hem potenciat un xic més les sessions de balls caribenys. També el fet de traslladar la fira a la darrera setmana de maig ens dóna previsió de més bon temps, cosa que ajuda a l’ambient d’aquest tipus de fira. Estem especialment contents de la participació dels establiments de restauració en l’edició d’enguany. No cal dir que els plats d’inspiració antillana són un dels atractius d’aquests dies. Ballarem salsa, batxata... a la Plaça de l’Església, tindrem una conga pels carrers de la vila, molts tallers infantils pels més menuts, les tradicionals havaneres, una fira d’ultramarins, un taller de percussió i un altre de salsa. Hem procurat programar un xic de tot per a tothom. Esperem que el temps ens acompanyi i que la Fira dels Indians sigui el nostre petit tribut a tots aquells tossencs que van anar a fer les Amèriques i que van enaltir portar el nom de Tossa a l’altre costat de l’Atlàntic.

 

Sergio Bruna
Regidor de Cultura

 

  Descarregueu-vos aquí el llibret de la Fira dels Indians (presentacions+activitats+gastronomia)


Activitats de la Fira

Programa de la fira dels Indians de Tossa de Mar

Divendres, 26 de maig de 2017

Hotel Diana, a les 12:00h: Acte de presentació dels Plats d’inspiració antillana preparats pels establiments de restauració de la vila amb motiu de la II Fira dels Indians. Presentació a càrrec de l’Alcaldessa de Tossa, Sra. Gisela Saladich.

Sala d’Actes de la Casa de Cultura, a les 19:00h: Presentació de la II Fira dels Indians a càrrec de l’Alcaldessa Sra. Gisela Saladich. Seguidament, conferència “El llegat dels indians” a càrrec de la Sra. Anna Castellví, directora-gerent de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya. Seguidament, representació de “1780, de Tossa a Cumanà. Capità Bartomeu Mont”, a càrrec de Jaume Fonalleras. Tast de daiquiri.

Passeig de Mar, a les 22:00h: Havaneres amb el grup “Els Cremats” i rom cremat per a tothom.

 

Dissabte, 27 de maig de 2017

Durant tot el dia: Fira d’Ultramarins al Passeig de Mar.
Claustre de la Casa de Cultura Exposició “Tossa-Antilles”. Horari d’obertura de 10:00h a 19:00h.

Oficina de Turisme a les 10:00h. Visita guiada per conèixer el patrimoni indià de Tossa a càrrec de Josep Santané.

Platja d’Es Racó, d’11:00h a 14:00h: Tallers infantils. Taller de xocolata “Fes la teva piruleta de xocolata”. Taller de modelat en fang “Vine i fes la teva figureta d’una sirena, un mariner o un drac marí”. Taller de pintar cares mariner. Taller de pintura “Pinta la teva figura de guix”. Tallers mariners amb Gil Rataplam. Activitats infantils: circuit d’aventures i aprèn a munyir una vaca. Activitats gratuïtes.

Aula de Cuina Francisco Colomer a les 18:00h. Les propietats medicinals de les plantes tropicals a càrrec de Carme Bosch.

Platja d’Es Racó, de 17:00h a 21:00h: Tallers infantils. Taller de xocolata “Fes la teva piruleta de xocolata”. Taller de modelat en fang “Vine i fes la teva figureta d’una sirena, un mariner o un drac marí”. Taller de pintar cares mariner. Taller de pintura “Pinta la teva figura de guix”. Tallers mariners amb Gil Rataplam. Activitats infantils: circuit d’aventures i aprèn a munyir una vaca. Activitats gratuïtes.

Passeig Mn. Cinto Verdaguer, a les 17:30h: Taller de cocteleria a càrrec de Borja Crespo del Bar Kars.

Plaça d’Espanya, a les 18:00h: Taller de percussió per a tothom. Activitat gratuïta.

Plaça de l’Església, a les 19:30h: Classes de salsa. Per a tothom. Activitat gratuïta.

Plaça de l’Església, a les 22:00h: Actuació d’Ajiako Cubano.

 

Diumenge, 28 de maig de 2017

Durant tot el dia: Fira d’Ultramarins al Passeig de Mar.

Oficina de Turisme, a les 10:00h: Visita guiada per conèixer el patrimoni indià de Tossa a càrrec de Josep Santané.

Claustre de la Casa de Cultura: Exposició “Tossa-Antilles”. Taller de xocolata “Fes la teva piruleta de xocolata”. Taller de modelat en fang “Vine i fes la teva figureta d’una sirena, un mariner o un drac marí”. Taller de pintar cares mariner. Taller de pintura “Pinta la teva figura de guix”. Tallers mariners amb Gil Rataplam. Activitats infantils: circuit d’aventures i aprèn a munyir una vaca. Activitats gratuïtes.

Passeig Mn. Cinto Verdaguer, a les 11:00h: Actuació d’Ajiako Cubano.

Plaça de Sant Miquel, a les 17:00h: II Concurs de pastissos de xocolata.

Plajta d’Es Racó, de 17:00h a 21:00h: Tallers infantils. Tallers infantils. Taller de xocolata “Fes la teva piruleta de xocolata”. Taller de modelat en fang “Vine i fes la teva figureta d’una sirena, un mariner o un drac marí”. Taller de pintar cares mariner. Taller de pintura “Pinta la teva figura de guix”. Tallers mariners amb Gil Rataplam. Activitats infantils: circuit d’aventures i aprèn a munyir una vaca. Activitats gratuïtes.
 


*Durant els dos dies la “Clown Band Fan” i “Modernistes de Terrassa” faran animació pels carrers de la vila.
 

  Descarregueu-vos aquí les activitats de la fira dels indians

GASTRONOMIA

Plats tossencs d'inspiració antillana