Registre Civil de Tossa de Mar: OBERT PARCIALMENT    ·    Servei de CITA PRÈVIA: evitareu esperes innecesàries. Truqueu al 972340100 o a la seu electrònica.    ·    Alertes de productes cosmètics: Feu clic aquí per llegir-la
Igualtat   Agenda   Parlament 2024   Europees 2024  

Àrea d'igualtat

Logo àrea igualtat

La violència sexual és un delicte greu que atempta contra la dignitat i la llibertat de la persona.


Truqueu al 601 001 122, les 24h / 365 dies
mossos.atenciovictimes@gencat.cat

Anem teixint complicitats amb la comunitat. Ara, a través de la costura: “fil a l’agulla”


Consulta la informació d'aquest taller al web del Museu de la Dona
https://www.tossademar.cat/museudeladona

Només un sí és un sí: tot el que no sigui un actiu des del desig, és un NO! Una relació sexual ha de ser consentida amb un consentiment clar.


SEXUALITAT · CONSENTIMENT

El consentiment és reversible: si et demano que t'aturis, respecta’m! Pregunta'm de forma clara si vull tenir sexe amb tu!


SEXUALITAT · CONSENTIMENT

Si veus una persona sota els efectes de l'alcohol o de les drogues, busca els seus amics/gues o a la persona responsable del local d'oci; assegura't que no es queda sola ni marxa sola de la sala!

SEXUALITAT · CONSENTIMENT

 

28 DE JUNY: Dia de l'alliberament LGTBIQ+

A Tossa de Mar estem a favor de la igualtat i continuarem treballant des de totes les àrees i en especial des de l'Àrea d'Igualtat per garantir els drets de totes les persones i a combatre la discriminació.

 

PUNT MIXT AL FESTIVAL DE RUMBA

 

HORITZÓ SENSE VIOLÈNCIES

Amb l'objectiu d'assegurar que Tossa sigui un model d'Igualtat lliure de discriminació i violència basada en el gènere i d'enfortir el compromís comunitari enfront de les violències masclistes, hem començat a instal·lar "Bústia Lila" a diferents espais de la Vila. Inicialment, n'hi ha a la plaça de la Concòrdia, Casal de Joves, ajuntament antic i, aviat, a equipaments docents i altres.

 

 "

 

Exposició temporal "MISSATGES A LA LLUM DE LA LLUNA"

"

"

 

8M: Dia Internacional de la Dona (2024)

Declaració institucional de l'Ajuntament de Tossa de Mar · Àrea d'Igualtat · Regidora: Imma Colom"

 

19F: Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia a l'Esport (2024)

 

 

Notícies publicades que tenen a veure amb la regidoria d'Igualtat (#igualtat)

Els serveis de Premsa de l'Ajuntament de Tossa de Mar publicat ha publicat diverses notícies de l'Àrea d'Igualtat específicament o que tenen rellevància i relació amb aquesta àrea, podeu consultar-les fent clic al botó següent:

NOTÍCIES #IGUALTAT    MUSEU DE LA DONA     ÀREA D'IGUALTAT    

 

016 Servei d'atenció a totes les formes de violència contra les dones

Canals:

Característiques del servei:

 

Conferència de Salut:

"

 

5ª Jornada d'Esport Femení:

"

 

Tallers per aprendre a cosir:

El Museu de la Dona acollirà un taller per aprendre a cosir. Més informació i inscripcions: Laia Cullell, Tel. 607 97 97 05.

"

 

Tallers d'Autocura:

El Museu de la Dona acollirà una sèrie de tallers d'autocura per a dones. L'objectiu és protegir, mantenir i millorar la salut i el benestar general, donat que les dones segueixen assumint les responsabilitats familiars i domèstiques tot i que la majoria treballen fora de casa, cosa que fa que augmenti la seva càrrega mental i que anteposin el benestar dels altres al seu propi.

Amb aquests tallers es vol aconseguir que les dones s'empoderin i prioritzin el seu benestar, millorant la seva qualitat de vida i la de les persones que les envolten. S'aprendrà a portar un estil de vida saludable, es treballarà l'autoestima, la motivació, s'aprendrà a viure el present, a donar més importància i a escoltar les pròpies necessitats i a adquirir nous hàbits per al benestar físic, mental i emocional.

El projecte es realitzarà en 3 tallers d'una durada de dues hores cadascun, en dissabtes, de 17:00h. a 19:00h. El primer es farà el dissabte 27 de gener, es titula "Temps per mi" i anirà a càrrec de Violant Gordils.Ja es poden fer les reserves al 618813298
Web del Museu de la Dona: www.tossademar.cat/museudeladona 

 

25 N: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

"

L'Ajuntament de Tossa de Mar posa a disposició la declaració institucional del 25 N.

Declaració del 25N (Declaració institucional: Generalitat de Catalunya)
Més informació al Departament d'Igualtat i feminismes:
https://igualtat.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/25n-dia-internacional-per-lerradicacio-de-la-violencia-vers-les-dones/index.html

 

Declaració del 25N a Tossa de Mar

Declaració institucional de l'Ajuntament de Tossa de Mar · Àrea d'Igualtat · Regidora: Imma Colom

 

 

Pròximes activitats:

Cercle de Dones

/

"

"

 

Cercle de Dones

 

Cercle d'Empresàries i Emprenedores tossenques:

 

Taller creatiu per a dones turistes i estiuejants

 

Cercle de Dones

«Connectem amb art». Un espai de confiança i sororitat per crear vincles i regalar-te un temps per a tu, explorar i connectar amb les teves capacitats més creatives. Vine a compartir, gaudir i crear amb nosaltres.

 

Taller creatiu MARE +  FILL/A

Dilluns 31 de juliol de 2023, de 18:30 h a 20:30 h.
Taller creatiu, espai lúdic per compartir, descobrir i explorar amb la màgia de l'art. Taller per a mares i fills/filles d'entre 11 i 13 anys.
Et convidem al Museu de la Dona a gaudir d'una estona interactuant amb el teu fill/a, amb propostes creatives i diferents formes de comunicació.

 

 

28 de juny, Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual

Tolerància zero davant de la discriminació per motiu d'orientació sexual i identitat.

Cada 28 de juny es commemoren els aldarulls succeïts a Stonewall, Nova York (EUA), l’any 1969 que van marcar l'inici de l'alliberament homosexual. Aquell dia la població LGBTI va sortir al carrer de forma pacífica per visibilitzar-se i demanar la plena igualtat jurídica i social i lluitar contra la discriminació i els abusos patits.

Des d’aleshores, s’han fet molts passos endavant i Catalunya ha liderat aquest avenç reconeixent els seus drets amb l'aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d'octubre i la posada en marxa de la primera Xarxa pública de serveis d’atenció integral LGBTI, entre altres accions.

Per la seva banda, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i l’ODS 10 recorden la necessitat de garantir la igualtat d’oportunitats i reduir la desigualtat dels resultats, també eliminant les lleis, polítiques i pràctiques discriminatòries i promovent legislació, polítiques i mesures adequades a aquest efecte. 

Llegiu la declaració institucional: Orgull de País

Declaració institucional amb motiu del 28 de juny, Dia de l'Orgull o per a l'Alliberament LGBTI+ (Departament d'Igualtat i Feminismes): llegiu-la aquí


 

Taller creatiu MARE +  FILL/A

Dimecres 21 de juny de 2023, de 18:00 h a 19:30 h.
Taller creatiu, espai lúdic per compartir, descobrir i explorar amb la màgia de l'art. Taller per a mares i fills/filles d'entre 5 i 8 anys.

 


El cicle "Viu l'Art"

Viu l'art és un cicle d'exposicions temporals de dones artistes que es durà a terme al Museu de la Dona. Viu l'art convida a interactuar mitjançant propostes creatives i tallers vivencials, a col·lectius específics i públic en general. Acosta l'art a les persones fent d'un museu un lloc dinàmic, viu i participatiu, on es desenvolupa la creativitat i l'interès per l'educació artística, plàstica i visual.

Més info: www.conectart.org (Sílvia Fresneda)

 

Exposició «La veu de les flors»

L'exposició "La veu de les Flors", neix amb l'ànim de donar veu a tantes dones silenciades, d'expressar tot allò que va quedar encallat en un gest, sense veu, congelat, allò que va quedar enquistat al cos, que va caure en l'oblit... allò que avui encara oprimeix, allò tabú, allò que crema, allò que es nega i s'amaga en un racó del cor. Allò tan lleu o tan insuportable.

El projecte pretén homenatjar aquelles experiències, posar llum, consciènciar. Que puguin finalment ocupar el seu lloc sagrat, sublimar-se a través de l'art, alleujar-se, potser sanar-se.

Si vols participar en el projecte, explicar la teva història, o portar l'exposició al teu espai, pots contactar a la següent adreça: lolarg69@gmail.com.

Més info: www.lolaroig.com (Lola Roig)

 

 

 

Connectar amb l'art

 

 

Llegendes de Tossa amb perspectiva de gènere:

L’objectiu d’aquesta iniciativa és conèixer la pròpia història, aplicar-hi perspectiva de gènere, parlar d’emocions i valorar el llegat que han deixat aquests personatges en diferents racons de Vila Vella. A través d’aquestes històries, s’ha parlat de “mites d’amor romàntic”, de sexisme, de desigualtats per motiu d’ètnia i cultura, de masculinitats positives, de migracions, de com s’ha representat la feminitat i la masculinitat en els contes i llegendes o què és i com s’ha plasmat la divisió sexual del treball.

El recorregut s’ha construït a través de l’àrea d’igualtat de l’Ajuntament de Tossa que ha sol·licitat poder dur a terme el programa de patrimoni cultural i educació “Indika” de la Diputació de Girona. El programa té per objectiu posar en valor espais considerats com a patrimoni cultural de les terres de Girona. Les activitats que s’han dissenyat, per tant, han volgut incorporar valors com la perspectiva de gènere per aconseguir la sensibilització i la responsabilitat envers el patrimoni.

Accés al contingut d'aquesta activitat.

 

 

31 de març: Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere (2023)


L'Ajuntament s'adhereix a la commemoració del Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere.
Més informació: Commemorem el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere (Generalitat de Catalunya)

 

 

8M: Dia Internacional de les Dones (2023)


Estem preparant les informacions de les activitats d'enguany.
Més informació: web de la Generalitat (Treball)

8M: ACTIVITATS A TOSSA DE MAR


12:00 h. Museu de la Dona: lectura del Manifest, a càrrec de l'Eva Barnés, regidora d'Igualtat.
12:30 h. Museu de la Dona: taula rodona "Vine a descobrir les dones emprenedores del passat, del present i del futur de la nostra vila", a càrrec del 1er. Cercle de Dones Emprenedores de Tossa.
19:00 h. A la Biblioteca municipal. Espectacle: "Teresa Teresot", a càrrec de l'actriu Teresa Gelpí. Activitat gratuïta.

DESCARREGA'T EL MANIFEST AQUÍ: Manifest 8M

Podeu veure el vídeo de la lectura del Manifest aquí:

 

 

 

 

 

 

 

 

PLA D'IGUALTAT INTERN

L'Ajuntament de Tossa de Mar posa a disposició de la ciutadania el Pla d'igualtat intern.

Pla d'igualtat

 

28 DE JUNY: DIA DE L'ORGULL a Tossa de Mar

El 28 de juny és el dia per l'alliberament lestià, gai, transexual, bisexual i intersexual. Tolerància zero davant de la discriminació per motiu d'orientació sexual i identitat.

La regidoria d'Igualtat ha endegat una campanya per cercar la implicació de tothom i fer de Tossa un espai lliure de violències masclistes i LGTBIQ fòbia.

width: 100%; max-width: 1024px; border: 1px solid black;

 

MANIFEST INSTITUCIONAL 28J

El dret a caminar pel carrer sense por, sense rebre insults ni patir agressions per ser qui som  o per anar agafats de la mà de la nostra parella. El dret que el nostre lloc de treball sigui un espai segur, sense que la nostra orientació sexual sigui motiu de discriminació. El dret a expressar-nos i mostrar-nos tal com som en l’àmbit familiar, educatiu o en els espais d’oci. El dret al reconeixement de la nostra identitat de gènere i de la diversitat familiar per part de les administracions... Tots aquests drets no són drets que hagin vingut donats per a totes les persones. Els col·lectius LGBTI+ han hagut de lluitar durant dècades per aconseguir-los, tant al nostre país com arreu del món, i encara avui no estan plenament garantits.

Les mobilitzacions socials en defensa dels drets de les persones LGBTI+, iniciades amb els fets de Stonewall l’any 1969 a Nova York i a la dècada dels setanta a casa nostra, han contribuït a tenir un país més just, mitjançant la conscienciació social i l’impuls d’un marc normatiu de protecció dels drets humans. La Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia,  la bifòbia i la transfòbia va ser un punt d’inflexió per elaborar polítiques públiques LGBTI+ a Catalunya, al mateix temps que ha permès atendre i acompanyar les persones que han vist vulnerats els seus drets a través del desplegament arreu del territori de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+.

Més recentment, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, d’igualtat de tracte i no-discriminació reforça les mesures per assolir una protecció real i efectiva contra qualsevol forma o acte de discriminació o d’intolerància per motiu de l’orientació sexual, la identitat o l’expressió de  gènere de les persones. La futura llei trans* catalana, actualment  en  elaboració,  ha  de  continuar el camí cap a la plena garantia de drets. Com més drets,  més  justícia,  més  democràcia. Els nous drets no resten altres drets assolits ni tampoc no esborren res ni ningú.

Fer valdre les lleis d’igualtat en tots els àmbits i desplegar-les amb la màxima potència és una obligació de tots els poders públics. I ho és encara més avui dia davant els discursos d’odi a la diferència i el qüestionament per part de l’extrema dreta dels drets assolits. Com va dir Judith Butler respecte d’aquests grups en l’acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya el 27 d’abril d’enguany: «Quina visió de la nació és aquella que pot estar amenaçada per qui persegueix la igualtat, la llibertat, la justícia, la fi de les guerres, un futur sense violències, o el dret a caminar pel carrer sense por?».

A Catalunya tornarem a dir tantes vegades com faci falta «No passaran!». Més que mai, les entitats i els poders públics del país defensarem el dret de les persones a viure en llibertat, i treballarem per accelerar un canvi social que només serà possible si les polítiques públiques feministes són transinclusives, si les polítiques LGBTI+ són feministes, i si totes aquestes polítiques són també antiracistes i tenen en compte l’edat o la  discapacitat.

Els drets de les persones LGBTI+ són part de la lluita compartida per la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències. Ja siguem persones cis, trans* o no-binàries i sigui quina sigui la nostra orientació sexual, aquesta lluita ens ha d’interpel·lar sempre, perquè els drets s’exerceixen i es garanteixen de manera col·lectiva.

Podeu descarregar-vos el manifest aquí

 

A TOSSA, PREVENCIÓ DE VIOLÈNCIES MASCLISTES:

Descarrega't aquí el fulletó: Prevenció de violències masclistes.

 

 

Decarrega't aquí la Memòria del MUSEU DE LA DONA: Gener de 2022

 

8 de març: DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Activitats del Dia Internacional de les Dones a Tossa de Mar:


8M: Manifest del Dia Internacional de les Dones, a Tossa de Mar (2022)

 
 
Gran èxit de l'activitat feta a la Biblioteca, de la lectura de contes de Mercè Rodoreda a càrrec de l'actriu Pepa Lavilla:

 

PROGRAMA a TOSSA DE MAR:
12h. Ajuntament de Tossa de Mar: Lectura del Manifest, a càrrec de la regidora d'Igualtat Eva Barnés.

19h. Biblioteca municipal. Lectura de contes teatralitzada: "Contes de la Mercè Rodoreda", per l'actriu Pepa Lavilla. Activitat gratuïta. Formada com a actriu i amb un llarg recorregut en el teatre, la televisió i el cinema,  Pepa Lavilla farà una lectura teatralitzada d’algunes de les històries més destacades de l’escriptora Mercè Rodoreda.

 

HISTÒRIA DEL 8 DE MARÇ:

El dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona. Abans s’anomenava el Dia de la Dona Treballadora, però es va llevar això de Treballadora perquè totes les dones treballen.

Per això no està de més recordar els orígens històrics d’aquesta celebració. Cal dir que hi han diverses interpretacions sobre l’origen, l’elecció i el motiu d’aquesta data.

Fes clic aquí per saber la història del Dia de la Dona
Font: Web Historiata (materials educatius)

 

 

 

 

 

PREMSA

29/08/2021 i 04/09/2021 Article i fotografies, respectivament, sobre el Museu de la Dona, publicat per La Vanguardia

- "Més suquet de peix", article a la secció "Cartas" del diari La Vanguardia, per Eva Romero Sanfeliu.

- "Visita al Museu de la Mujer de Can Ganga", fotografies i text a la secció "Las fotos del lector" del diari La Vanguardia, per Manel Páez Prades. Complementa l'article anterior.

 

Entrevista: "Primer, la salut: Parlem de sexualitat amb Noemí Casquet"

Entrevista feta per l'equip del "Tot Plegat"
El sexe. Tema interessant, vital, tabú, estigmatitzat… amb la periodista especialitzada en sexualitat, Noemí Casquet.

 

Entrevista: "Primer, la salut: Women's Cycling Tossa"

Entrevista feta per l'equip del "Tot Plegat"
Descobrim una iniciativa nascuda a Tossa: Women’s Cycling Tossa. Dones, esportistes, de Tossa i amb ganes d’impulsar un projecte esportiu, sanitari, reivindicatiu i social.

 

Taller gratuït: nutrició per a ciclistes amateurs

 

Des de Women's Cycling Tossa i amb el suport de l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Tossa de Mar, hem organitzat aquest taller formatiu per introduir-nos en la nutrició esportiva i millorar la nostra alimentació i hidratació durant la pràctica d'aquest esport.

L'Ariadna Trias és nutricionista col·legiada i especialitzada en nutrició esportiva. A més a més, va formar part de l'equip femení gironí Massi-Tactic UCI Women's Team, el primer equip català que participa en la categoria elit de ciclisme de carretera, la UCI Women's World Tour.

Aquest taller és gratuït i obert a totes aquelles persones que vulguin aprendre sobre quins són els aliments òptims per a la pràctica del ciclisme, què hem de menjar abans, durant i després d'una sortida, cada quant i amb què ens hem d'hidratar, receptes d'snacks saludables, etc.


Informació: feu clic aquí
Inscripció (fins al 15 de desembre: feu clic aquí

 


EL MUSEU DE LA DONA

A l'edifici de Can Ganga, en aquest espai trobareu iniciatives impulsades per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Tossa de Mar.

Horari (d'estiu):
Dilluns i dimarts tancat.
De dimecres a diumenge: de 10 h a 13:30 h. i de 17 h a 20 h.

*Els horaris poden canviar. Per a més informació truqueu al 653 92 59 76 (Museu) / 972 34 01 08 (Turisme)

 

Ubicació:
Carrer d'Es Codolar, núm. 8 (Tossa de Mar).
Feu clic aquí per obrir-lo a Google Maps.

 

Vídeo promocional del Museu de la Dona:

 

Activitat: TALLER DE CONSCIÈNCIA, al Museu de la Dona

Si us interessa aquest taller, truqueu al T. 972 34 01 08 / o escriviu a fresned.art@gmail.com

 

 

Presentació cosmètica natural i solidària Oncolliga al Museu de la Dona de Tossa

Aquesta línia de cosmètica és absolutament natural i solidària i contribueix a fomentar la investigació oncològica i la millora dels serveis que la Fundació Oncolliga Girona adreça als malalts de càncer.

 

Museu de la Dona: TEIXINT VINCLES

Exposició del 16 de setembre al 10 de desembre de 2022.
Inauguració i taula rodona: divendres 16 de setembre a les 18h, al Museu de la Dona.

Taula rodona: "DONES, ARTISTES I ESPAI ÍNTIM".
A càrrec de Rosa M. Gil Tort i Marie Bagi.Descarregueu-vos aquí el dossier de premsa.

 

 


 

L'ÀREA D'IGUALTAT

Fonaments

Al juny de 2019, l’equip de govern de l’Ajuntament de Tossa s’ha
constituït amb el pacte de tres forces polítiques que han decidit
treballar de forma conjunta en la igualtat d’oportunitats.

Fruit d’aquesta decisió s’ha creat una nova àrea per enfocar l’equitat de gènere des de totes les vessants tal i com demanden els temps actuals.

Aquesta nova àrea ha marcat els reptes de mandat en aquesta matèria, amb una perspectiva global i integral basada en els següents punts:
 

La divulgació i difusió de totes les accions que en aquesta matèria es portin a terme, amb l’objectiu de sensibilitzar a tota la població de la importància de la consecució d’una igualtat efectiva que farà de la vila de Tossa, un poble equitatiu, pròsper i més humà.

Àmbits d'actuació

Amb la MISSIÓ d'Incorporar la perspectiva de gènere i diversitat a totes les polítiques públiques municipals, per visibilitzar les diferències i aconseguir així la igualtat efectiva, es treballa en aquests 4 àmbits:


L'AJUNTAMENT
Canvi institucional en el que totes les àrees de l’Ajuntament i totes les dinàmiques institucionals incorporen la perspectiva de gènere i
diversitat.

LA COMUNITAT
Donar veu a les dones i impulsar la seva participació tant social com
política, fomentant la creació de xarxes i la co-creació en polítiques
públiques.

EL PLA IGUALTAT
Elaborar, implementar i difondre el Pla d’Igualtat és en sí un àmbit d’actuació degut el pes que té en l’Àrea d’Igualtat

LA SENSIBILITZACIÓ
Formar, divulgar i comunicar la importància de la igualtat efectiva per avançar cap a una societat millor.

 

 

 

CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Web de la campanya per a la igualtat de gènere