RESTRICCIONS COVID-19    ·    Certificat autoresponsable de desplaçament (catalunya/comarcal/municipi): més info aquí    ·    ABANS de venir a l'Ajuntament demana CITA PRÈVIA, ara és obligat. Truca al 972340100 o a la seu electrònica.    ·   
Info coronavirus · IGUALTAT

Àrea d'igualtat

Logo àrea igualtat

 

MANIFEST DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES (8 DE MARÇ)

El 8 de març del 2020 ens vam trobar al carrer Víctor Català per homenatjar Caterina Albert, una dona escriptora que va desafiar els mecanismes de la societat heteroptariarcal, tot jugant amb la seva identitat de gènere.

Una de les maneres de fer-ho va ser utilitzant el pseudònim Víctor Català per signar la seva magnífica obra.

Aquest any, la situació de pandèmia ens obliga a commemorar la data d’una altra manera. Per això us presentem el manifest que, des de l’Ajuntament de Tossa, volem compartir amb vosaltres.

La pandèmia de la COVID-19, ha posat en relleu un cop més les greus discriminacions que la nostra societat exerceix sistemàticament sobre nosaltres, les dones i, especialment, sobre les dones racialitzades.

Com deia Maria Mercè Marçal:

"Dins la pell de l'onada salada
serem cinc-centes, serem mil
Perdrem el compte a la tombada
Juntes farem nostra la nit".

 Fes clic aquí per llergir tot el MANIFEST.

 

 

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES (DEL 6 AL 8 DE MARÇ)

La Regidoria d’Igualtat té la següent presència en els mitjans de comunicació locals: 

 

 

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES (8 DE MARÇ)

El Consell Comarcal de la Selva ha programat aquests actes, en col·laboració amb l'Ajuntament de Tossa de Mar i altres municipis que hi participen:

09:45 h. Presentació de l'acte, a càrrec de la consellera Sra. Ana Belén López Soto.

10:00 h. Xerrada: "La igualtat i els feminismes al centre de la vida", per la sociòloga Cristina Vila Peñuelas.

11:30 h. Lectura del manifest, a càrrec de la consellera Sra. Ana Belén López.

11:35 h. Cloenda, a càrrec del conseller Sr. Paco Jurado

 

 Podeu seguir els actes en directe des d'aquí: https://bit.ly/3sHTeRa (PLATAFORMA ZOOM)

 Feu clic aquí per descarregar-vos el cartell de les activitats (PDF)

 

 

 

 

 

PROMOVENT LA IGUALTAT DES DE LES INSTITUCIONSLa regidora de l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Tossa de Mar, Eva Barnés, participarà al programa de Ràdio Girona: "Amb Veu de Dona" conduït per la periodista Carme Martínez, dilluns dia 1 de març a les 15:20.
Ho podeu seguir per aquí: Feu clic aquí per veure el canal Youtube.

 

JORNADES DE COCREACIÓ DEL MUSEU DE LA DONA

El Museu de la Dona té dins dels seus objectius posar en valor aquelles accions que han estat fonamentals en la construcció de la societat de Tossa al llarg del temps des de la perspectiva de la dona. Les dones de Tossa han tingut sempre un paper molt rellevant en el desenvolupament econòmic de la vila.

En aquesta etapa COVID, segons el que es desprèn de l’estudi "Impacte de Gènere de la COVID-19 en dades" de l’Observatori d’Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones de desembre de 2020, l’impacte de la pandèmia s’ha manifestat de forma diferent entre dones i homes, afectant amb més mesura a les dones.

L’Àrea de Igualtat promou unes jornades virtuals de treball participatives per dissenyar propostes de futur, treballades amb dones perquè per minvar aquest impacte és fonamental la visió de les dones.

Més informació: Estudi "Impacte de Gènere de la COVID-19 en dades".

Nota de premsa: Feu clic aquí per llegir la nota de premsa.

Aquestes jornades són l'inici d'un projecte que esperem que tingui continuïtat. Totes les que vulgueu participar podeu enviar-nos les vostres dades de contacte (nom, telèfon i adreça de correu) a la bústia: igualtat@tossademar.org

 

 

ACTIVITAT: Sèrie documental: "Dones en temps de crisi: any 2020"

Televisió de Tossa emetrà a partir d’aquest cap de setmana la sèrie documental “Dones en temps de crisi: any 2020”, un projecte de l’Observatori de les Dones, organisme del que l’Ajuntament de Tossa hi forma part, que pretén donar visibilitat a les aportacions essencials de les dones en el context de la pandèmia. L’emissió dels dotze capítols que la vertebren es farà els dissabtes i diumenges a partir de les 14:45h. i les 20:45h.

La sèrie documental és un homenatge a les dones que, amb les seves ocupacions diverses, han fet sostenible el dia a dia de la crisi de la COVID-19. Hi han participat 32 dones treballadores de diferents sectors de 18 municipis catalans; i la precarietat, les cures o els aprenentatges per al futur són alguns dels temes que es tracten.

Segons la regidora d’Igualtat, Eva Barnés, “aquest projecte audiovisual presenta retrats allunyats de tòpics i d’estereotips de les vivències de dones de generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals o capacitats molt diverses”. Barnés afegeix que “es posa de manifest els canvis sobtats que s’han produït en el quotidià de les dones, que han tingut com a conseqüència la reinvenció de cada un dels aspectes que articulen les complexes relacions entre les cures, l’espai domèstic i l’espai laboral”.

Al projecte hi han participat les cineastes Nila Núñez (Lo que diran, 2017), Cristina Almirall i Raquel Marques (Tiempos de deseo, 2020). És una producció de Drac Màgic i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

 

 

Treballant per a la Igualtat:

El 25N té un efecte de posar a l’agenda mediàtica la violència que pateixen per desgràcia cada vegada més dones. És un dia en el que tant els mitjans de comunicació com la societat en ple es fa ressò d’aquesta problemàtica que, a més, amb la situació sanitària actual de la pandèmia ha patit un increment històric.

Com ja sabeu, l’actual equip de govern té una sensibilitat especial cap els temes relacionats amb la Igualtat i ho vehicula a través de la regidoria que porta aquest nom creada en aquest mandat.
Des d’aquesta sensibilitat, creiem que la xacra que representa la violència de gènere no pot seguir oculta i per tant aquest any, un cop més, hem volgut fer-la visible de la manera més literal possible que hi ha: posant-hi llum.


Hem il·luminant espais emblemàtics de la nostra vila i fem així ostensible el nostre rebuig a aquesta violència i mostrem el nostre suport com a poble a totes les víctimes que la pateixen. Hem triat una acció de visibilitat no presencial, als nostres carrers, amb llum, perquè ho vegi tothom i evitant actes institucionals, mantenint així coherència amb les mesures de prevenció que ens marquen des de la Generalitat.

És la nostra forma simbòlica de treballar per les dones i la nostra expressió com a Ajuntament del malestar social que provoca la violència de gènere. En moments com els actuals, en els que la pandèmia ha creat una crisis social important que provoca encara més que per a moltes dones, ser a casa no és sinònim de pau sinó de por i violència, ens ha semblat necessari i fonamental fer una despesa proporcionada, i del tot insuficient per la magnitud de la situació, per manifestar el nostre rebuig a la violència i el nostre recolzament a les víctimes. El benefici social que reporten aquestes accions basades en la empatia, la solidaritat i el principi d’igualtat no es poden mesurar en termes de benefici econòmic i menys si es tracta d’imports que no podrien de cap manera solventar la gran crisi econòmica que estem vivint.

Moltes gràcies pel vostre recolzament a la visibilització del 25N, la majoria de persones ho vivim des d’aquí, des d’aquesta empatia, solidaritat i principi d’igualtat i creiem que el contrari seria tan sols una mostra més de violència.

 

Campanya contra l'assetjament laboral:

#CambiaelCuento

 

Manifest unitari per commemorar el Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones

Logo_manifest_25N Aquesta commemoració serveix perquè cada any la Generalitat de Catalunya, juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis renovem el nostre compromís en la lluita contra la violència masclista i consensuem un Manifest per visibilitzar i reflexionar sobre algun vessant d'aquesta violència i el seu abordatge.

 

Accedeix al manifest del 25N 2020

Formulari d'adhesió al manifest institucional amb motiu del 25 de novembre

 Museu de la Dona (a Can Ganga)

En aquest nou espai, on trobareu iniciatives impulsades per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Tossa de Mar,  obre les portes durant el mes de juliol de 2020, està situat a l'edifici de Can Ganga, (c/ Es Codolar, 8).
Dia de portes obertes: 31 de juliol de 17h a 20h.

Horari del Museu de la Dona:
De dimecres a divendres, de 17h a 20h.
Dissabte i diumenge, de 17h a 21h.
Telèfon: 697 302 523 (Museu de la Dona) o al 972 340 100 (Ajuntament de Tossa)
Ubicació del Museu de la Dona (Can Ganga) a Google Maps

 

 

Museu de la Dona: portes obertes

 

 

 

8 de març Dia Internacional de la Dona

Aquestes són les activitats que es faran a Tossa de Mar en motiu del 8 de març:

2020 Dia Internacional de la Dona

 

 

Observatori de les dones

L'Ajuntament de Tossa de Mar s'ha adherit a l'Observatori de les dones. 

Més info: https://www.observatoridelesdones.org/

Aquest mes de març de 2020, l'IES de Tossa de Mar participa en el concurs REIMAGINA'T, a l'11a. edició, en la qual participen més de 1000 joves amb 100 vídeos lliures de sexisme. El concurs promou des de 2009 la creació de vídeos lliures d’estereotips masclistes realitzats per joves i dirigits al públic jove.

Més de 1000 estudiants de 26 centres educatius i entitats de lleure dels 30 municipis integrats a l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació han participat en la nova edició del Reimagina’t. Vídeos lliures de sexisme.

 

 

Punt Lila a Tossa de Mar

 Descarregueu-vos aquí el material sobre la informació del Punt Lila

 

 


 

L'ÀREA D'IGUALTAT

 

Fonaments

Al juny de 2019, l’equip de govern de l’Ajuntament de Tossa s’ha constituït amb el pacte de tres forces polítiques que han decidit treballar de forma conjunta en la igualtat d’oportunitats.

Fruit d’aquesta decisió s’ha creat una nova àrea per enfocar l’equitat de gènere des de totes les vessants tal i com demanden els temps actuals.

Aquesta nova àrea ha marcat els reptes de mandat en aquesta matèria, amb una perspectiva global i integral basada en els següents punts:
 

 

Àmbits d'actuació

Amb la MISSIÓ d'Incorporar la perspectiva de gènere i diversitat a totes les polítiques públiques municipals, per visibilitzar les diferències i aconseguir així la igualtat efectiva, es treballa en aquests 4 àmbits:

L'AJUNTAMENT
Canvi institucional en el que totes les àrees de l’Ajuntament i totes les dinàmiques institucionals incorporen la perspectiva de gènere i diversitat.

LA COMUNITAT
Donar veu a les dones i impulsar la seva participació tant social com política, fomentant la creació de xarxes i la co-creació en polítiques públiques.

EL PLA IGUALTAT
Elaborar, implementar i difondre el Pla d’Igualtat és en sí un àmbit d’actuació degut el pes que té en l’Àrea d’Igualtat

LA 
SENSIBILITZACIÓ
Formar, divulgar i comunicar la importància de la igualtat efectiva per avançar cap a una societat millor.