Servei de CITA PRÈVIA: evitareu esperes innecesàries. Truqueu al 972340100 o a la seu electrònica.    ·    Alertes de productes cosmètics: Feu clic aquí per llegir-la
Igualtat   Agenda   Municipals 28M   Generals 23J  

Notícies Notes de premsa

Els contenidors d’Humana recuperen més de 17 tones de tèxtil usat a Tossa de Mar al 2021 per a donar-les una segona vida· La recollida selectiva del residu tèxtil augmenta el 47% i confirma la recuperació del servei. · L’entitat sense ànim de lucre recupera l’equivalent a 69.000 articles de roba, que podran allargar-ne la vida útil via reutilització i reciclatge.

Gener del 2022. La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha augmentat un 47% a Tossa de Mar al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l'entitat, que l'any passat hi va recuperar més de 17 tones de tèxtil usat per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen.

 

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 17.118 kg l'any passat per 11.584 de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 47,8%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 69.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

 

“Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania i molt contents de l'increment en la recollida selectiva, que respon a una inèrcia natural en el nostre àmbit. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya.

 

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Tossa de Mar, Humana va recollir l’any passat una mitjana de 2,89 kg per habitant.

 

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

 

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 17 tones recollides l’any passat a Tossa de Mar han evitat 104 tones de CO2 a l’atmosfera.

 

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.