Resultat del sorteig de les meses electorals (Eleccions 12 de maig)
Sorteig membres de meses electorals (Parlament de Catalunya, 12 de maig de 2024): feu clic aquí per saber si has estat escollit.    ·    Info Casal d'Estiu Jove: feu clic aquí.    ·    Info Casal d'Estiu Infantil (DIVERSPORT): feu clic aquí.    ·    Servei de CITA PRÈVIA: evitareu esperes innecesàries. Truqueu al 972340100 o a la seu electrònica.    ·    Alertes de productes cosmètics: Feu clic aquí per llegir-la
Igualtat   Agenda   Parlament 2024   Europees 2024  

Notícies Notes de premsa

L’associació Cocogat ha esterilitzat prop de 400 gats a Tossa en els darrers 3 anys• Les colònies felines de la població tenen quasi el 100% de gats esterilitzats gràcies a la col·laboració entre aquesta entitat sense ànim de lucre i l'Ajuntament • La millora de la qualitat de vida dels animals i de la convivència amb veïns i veïnes és el principal objectiu

Tossa de Mar, 21 de març de 2023.- Passejant per Tossa et pots topar amb algun felí que porta una marca a l’orella. Són els gats comunitaris, que conviuen a l’espai públic i són gestionats per l’Ajuntament amb la col·laboració de Cocogat, una associació local sense ànim de lucre, formada per voluntàries amants dels gats que vetllen pel seu benestar.

 

La presència de gats al carrer és habitual a tots els municipis, i Tossa no és una excepció. Molts d’ells són gats abandonats —alguns sense esterilitzar— o bé de descendència salvatge. Si no es controlen, es reprodueixen amb molta facilitat. A l’entorn urbà tenen moltes possibilitats d’aconseguir aliments perquè sempre hi haurà persones que els donaran de menjar, en alguns casos de manera inadequada, embrutant i degradant l’entorn.

 

Per cercar una solució, des de l’any 2015 l’Ajuntament té un conveni amb Cocogat per tal d’impulsar el model de Colònies Controlades de Gats Comunitaris amb l’aplicació del model CER (Captura, Esterilització i Retorn). Una vegada capturats per les voluntàries de l’associació, els gats són portats a una clínica col·laboradora. Aquests felins són sotmesos a una revisió veterinària, se’ls esterilitza, se’ls posa una marca a l’orella per identificar-los i se’ls torna a la seva colònia.

 

Una colònia controlada és un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic i que són alimentats amb pinso sec. D’aquestes colònies en tenen cura únicament els gestors autoritzats per l’ajuntament. Aquests voluntaris els alimenten en els punts autoritzats i establerts, de manera que s’evita que els gats es dispersin, facilitant així poder-los fer el seguiment.

 

La CER elimina les molèsties produïdes pel marcatge amb l’orina dels mascles, les baralles, els miols en època de zel i, sobretot, evita la superpoblació, millorant la qualitat de vida dels gats i dels veïns que hi conviuen. El CER funciona sempre i quan s’apliqui a la totalitat dels individus d’una colònia. Per això, la importància de la figura del gestor que, a més d’alimentar correctament i vetllar per la salut dels gats, s’encarrega de capturar i/o avisar de l’aparició de nous individus sense esterilitzar. La col·laboració de tots els implicats (les autoritats, l’associació, les gestores i els veïns) és essencial per garantir l’èxit de la gestió.

 

En el cas que es detecti una colònia de gats urbans sense esterilitzar, es pot fer una instància a l’Ajuntament, que la farà arribar a Cocogat per tal de fer-se càrrec de la situació.

 

Pel que fa als gats domèstics, és important que els propietaris els esterilitzin, els identifiquin amb un xip, els inscriguin al cens municipal i, evidentment, no els abandonin mai. Un gat de casa no sobreviu en una colònia de carrer.

 

A les colònies controlades del municipi el percentatge de gats esterilitzats està proper al 100%, gràcies al treball realitzat els darrers anys en el control i manteniment de les colònies. Durant el 2020 i 2021 s’han esterilitzat 149 i 99 gats, respectivament. El 2022 s’han esterilitzat 147. D’aquests, 86 femelles i 61 mascles. També s’han atès tots els gats que, pel seu estat de salut, ho necessitaven (alguns —els que no podien tornar a les seves colònies— han estat acollits per APAP Tossa de Mar-Fundació Chari Cruz). El cost total ha estat de 11.353,41 euros (una part subvencionada per l’Ajuntament i la resta, per fons propis de Cocogat).

 

És important donar continuïtat a aquest projecte amb la implicació de tothom. Per a més informació de l’activitat de Cocogat, el dia a dia de les voluntàries i com es comporten els gats comunitaris, es pot contactar a: 

 

info@cocogat.org

Etiquetes