Servei de CITA PRÈVIA: evitareu esperes innecesàries. Truqueu al 972340100 o a la seu electrònica.    ·    Alertes de productes cosmètics: Feu clic aquí per llegir-la
Igualtat   Agenda   Parlament 2024   Europees 2024  

Notícies Notes de premsa

Tossa vol aprovar un pressupost de més de 15 milions d’euros per a l’any 2023• Prop de 2,5 milions d’euros es destinaran a inversions

Tossa de Mar, 16 de gener de 2023.- L’Ajuntament de Tossa té intenció d’aprovar dimecres el pressupost per a l’any 2023, que ascendeix a 15.148.041,85 euros. D’aquests diners, 2.369.256,98 euros es destinaran a inversions. Entre les principals inversions hi ha la construcció d’una nova llar d’infants al sector de l’escola i institut (1.630.452,52 euros); l’adequació del Museu Municipal per a la promoció del patrimoni cultural i per a poder adherir-se a la Xarxa de Museus de les comarques gironines (586.869,53 euros); la il·luminació ornamental exterior eficient de la Vil·la Romana, la Casa de Cultura i Ca l’Acerbi (124.001,83 euros); el pla per a la pacificació i la mobilitat accessible i sostenible de l’eix cultural (18.000 euros); o el contingut museogràfic digital del Museu de la Dona per al foment de la igualtat de gènere (7.533,10 euros). A més, està previst que uns 600.000 euros del romanent de tresoreria es destinin durant el primer trimestre de l’any a quatre inversions més: una nova pista descoberta a la zona esportiva, ja que a l’actual pista vermella descoberta hi anirà la nova llar d’infants; millores a les dependències de la Policia Local; millores en pavimentació a diversos carrers; i la rehabilitació dels banys públics de la Mar Menuda.

 

En relació a la nova llar d’infants, el projecte ja estava pressupostat per a l’any 2022 per un import d’1,4 milions d’euros, però, a causa d’un nou decret de la Generalitat, s’ha fet una ampliació del nombre de places i es construirà finalment aquest 2023. I és que la llar actual té una capacitat màxima de 115 places (amb la Llar 1 i la Llar 2 ), i  la nova llar projectada tenia una capacitat per a 82 infants. Ara s’ha modificat el projecte per tornar a les 115 places. El motiu d'aquesta ampliació és poder atendre el nou decret que va anunciar la gratuïtat als alumnes de 2 anys (Infantil 2) pel curs 2022-23 i va indicar que al 2023-24 s’ampliarà als infants d’un any (Infantil 1). Amb aquest nou escenari impulsat pel Departament d'Educació, segurament augmentarà el nombre d’usuaris de la llar i era necessària aquesta modificació.

 

D’altra banda, 736.404,46 euros de la resta d’inversions (adequació de Museu Municipal, il·luminació ornamental, pla per a la pacificació del trànsit i el contingut museogràfic del Museu de la Dona) formen part del Pla de Sostenibilitat Turística 2023, del qual l’ajuntament ha obtingut una subvenció del 66% -impostos inclosos-, anant tota la inversió del 2023 a compte de l’Estat espanyol i la Generalitat.

 

Tanmateix, pel que fa a despeses corrents, destaquen els més de 1,5 milions d’euros que es destinaran a recollida de residus i vidres; els més de 721.000 euros que es destinaran a neteja viària; els més de 156.000 euros que es destinaran a neteja de platges; o els 60.000 euros que es destinaran a subvencions socials, ja que, durant l’any 2022, Serveis Socials ha tornat als números de l’any 2019. Cal recordar que, als anys 2020 i 2021, aquesta partida es va haver de suplementar per un import de fins a 120.000 euros.

 

L’alcalde de Tossa, Ramon Gascons, explica que el Pressupost 2023 “està basat en un important esforç per a seguir mantenint tots els serveis que la nostra vila necessita, però sense aplicar cap puja d’impostos. Entenem que estem en un procés de recuperació econòmica després dels anys 2020 i 2021. Però ningú de nosaltes comptàvem que durant aquest procés de recuperació, patiríem els efectes d’una guerra que ens afectaria de ple amb una inflació galopant, costos energètics mai vistos i alguna que altra incertesa. Amb aquest escenari, cal que l’ajuntament torni a sacrificar-se al màxim per tal que la ciutadania i les empreses puguin afrontar aquest nou escenari mundial amb les màximes facilitats per part del consistori municipal”.

 

Gascons afegeix que “aquesta aposta no afecta a cap dels serveis municipals, que atesa la condició de municipi turístic, considerem prioritaris i essencials per a donar un bon servei durant l’estiu, com són els serveis de neteja; el reforç del cos de la Policia Local, amb incorporació de més material d’ús personal i vuit agents més; la prestació del servei de vigilància a les platges; el reforç del personal de l’Oficina de Turisme i la consergeria del diferents equipaments museístics; i també amb l’esforç iniciat amb els serveis socials que considerem bàsics per les famílies, com el casal de joves i el casal d’estiu pels més menuts”.

 

L’alcalde assegura que “es mantenen també les línies de bonificació d’un 75% sobre llicències i taxes per millorar l’aïllament d’habitatges, adaptació a mobilitat reduïda i eficiència energètica (plaques solars)”.

 

“Aquests paquets de mesures ens ha de permetre afrontar la temporada 2023 amb el màxim de garanties possibles d’èxit. També s’estant preparant tot un seguit d’activitats culturals que, tal com hem vist els darrers estius, estimulen de ple l’activitat de Tossa”, conclou.